Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват честванията по повод 100-годишнината от създаването на първия български самолет

| обновено на 07.08.15 в 14:48
Първият български авиоконструктор Асен Христов Йорданов
Снимка: архив
Тази година отбелязваме 100 години от създаването на първия български самолет. Датата, на която се отбелязва тази годишнина е 10 август. Инициативите по отбелязването на вековния юбилей започват още от днес със старта на Третата национална въздушна обиколка на България. Тя ще премине през няколко града и в нея ще се включат различни самолети.

Днес от летище Крумово в Пловдив излитат самолетите, които на щафетен принцип ще обиколят България по въздух. Някои от машините ще направят и цялата обиколка на страната. Тя стартира от Пловдив, преминава през Приморско, Балчик, Плевен, София и обратно към летището в Пловдив. Първата такава обиколка в чест на годишнината от създаването на първия български самолет е била през далечната 1926-та година. Тя е била направена от самолети българско производство. Такива ще са и днес. Това обясни Бригаден генерал от резерва Спас Спасов, който е от фондация „Български военновъздушни сили“, които са организатори на честванията.

Изложението на направените от българи летателни средства ще се състои в събота и неделя на територията на Музея на авиацията в село Крумово край Пловдив. В събота по обяд, като част от честванията на 100-годишнината от началото на самолетостроенето у нас, Музеят ще получи като дарение, реплика на първия конструиран и изработен в България самолет „Йорданов 1“, който е дело на изобретателя Асен Йорданов. Копието е конструирано по проект по програма „Родолюбие“ на Министерството на отбраната. Макетът не е напълно готов, но ще бъде изложен, а след това ще трябва крилата и тялото да бъдат облечени в плат и лакирани, за да добие завършен вид.

Подробности чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.