Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 100 години от началото на българското самолетостроене

Реплика на първия български самолет, построен през 1915 година от Асен Йорданов, бе дарен на Авиомузея в Крумово. Моделът е изработен от конструктора Александър Мариносян
Снимка: БГНЕС
На 10 август се навършват точно 100 години от началото на българското самолетостроене.

Първият български самолет е дело на талантливия български авиоконструктор Асен Йорданов. Изобретението на Йорданов е било закупено от Министерството на войната за 16 хиляди лева и е било използвано за свързочни и наблюдателни мисии. На него са се обучавали и много млади летци. Първият български самолет просъществува до въведените ограничения, които са ни наложени по силата на Ньойския мирен договор, а съдбата на машината след това не е известна.

В чест на юбилея през уикенда се проведоха няколко инициативи. Третата въздушна обиколка на България, в която взеха участие общо 20 леки самолета. В музея на авиацията на летището в Пловдив имаше специална изложба на летателни апарати произведени в България, а също така музеят получи дарение - реплика на първия български самолет.

Повече за историята, която стои зад датата 10 август и как се е развило самолетостроенето за този един век, ще научим от Ивайло Николов.

Симеон Белев разказва и повече за самия Асен Йорданов. Чуйте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.