Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Маринов: Битката за Пловдив ще е между Тотев и Атанасов

В аванс проследяваме политическата обстановка преди предстоящите местни избори. На фона на нереализираните докрай реформи – възможни ли са генерални политически обрати, които да доведат до предсрочен парламентарен вот заедно с местния такъв? 

Отговорите и анализите търсим от доц. Александър Маринов – преподавател по политология в СУ "Свети Климент Охридски" и ПУ "Паисий Хилендарски". 

Предсрочни парламентарни избори са възможни, независимо от привидността на стабилност на това управление на страната, прогнозира той в интервю за Радио Пловдив. 

В настоящата политическа конфигурация в парламента не само няма силна опозиция, а част от нея, като ДПС, участва в самото управление, отбеляза политологът.

По думите му, стабилността на едно управление идва от това дали то успява да решава проблемите на обществото, а не дали има непосредствена конкуренция. 

Това управление не само не решава проблеми, а ги отлага и харчи доста големи публични средства за неясни проекти, подчерта той.

Политологът е на мнение, че нереализираните реформи и отложени промени се дължат на това, че интересите на властовата политическа каста противоречат на интересите на обществото. 

Изходът от невъзможността на политиците да се споразумеят помежду си е осуетяване на реформите и превръщането им в бутафория. Затова нашата демокрация е със съмнителна стойност, счита още преподавателят. 

Изминалият политически сезон той оприличи на локомотив, който не задвижва влаковата композиция и чиято пара отива изцяло в свирката.

Много приказки за реформи, много големи хвалби, а накрая планината се напъна и дори и мишка не можа да роди

Според него, обществото трябва да задава въпроса към управляващите къде са резултатите, а не къде са заявленията, писаните текстове и решенията, които увисват във въздуха. 

Под знака на този въпрос ще преминат и местните избори, подчерта още Маринов. Той предвижда изключително разнообразие и политически "тюрлюгювеч" по отношение на подкрепата на кандидатите за кметове. 

По думите му, в Пловдив битката за мястото на градоначалник ще бъде основно между Иван Тотев и Славчо Атанасов, а останалите по-малки играчи ще се препозиционират при евентуален балотаж.

Доц. Маринов заяви още, че се очертават трудни за избирателя избори поради това, че на някои места в страната ще се гласува с 4,5 бюлетини. 


Цялото интервю с доц. Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.