Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият премиер подаде оставка и свиква предсрочни избори

| обновено на 20.08.15 в 21:03

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че подава оставка и свиква предсрочни избори, предадоха Ройтерс и Франс прес. Мандатът, който получих на 25-и януари, е изчерпан и сега хората трябва отново да решат кой да ги управлява, заяви Ципрас в телевизионно обръщение към нацията.

Той каза също, че гърците трябва да решат дали правителството на партията му Сириза ги е представлявало с кураж пред кредиторите и дали постигнатото споразумение е достатъчно за възстановяване на икономиката на страната. Ципрас призна, че кабинетът му не е постигнал споразумението, което е искал, но то е било най-доброто възможно предвид обстоятелствата.

По-рано днес правителствени източници заявиха пред гръцките медии, че се очаква свикване на предсрочни избори на 20-и септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Гърция погаси дълг от 3,4 милиарда евро към ЕЦБ

Гърция погаси 3,4 млрд. евро дълг към Европейската централна банка, съобщи АФП, като се позова на източник, близък до гръцкото правителство. Гръцкият трезор получи тази сутрин първи 23 млрд. евро от Европейския механизъм за стабилност –..

обновено на 20.08.15 в 12:18

Бундестагът одобри новата спасителна програма за Гърция

Германският парламент одобри новата спасителна програма за Гърция с огромно мнозинство. В подкрепа на програмата на стойност 86 млрд. евро гласуваха 454 депутати, 113 гласуваха "против", а 18 - "въздържал се". В реч пред Бундестага преди вота германският..

обновено на 19.08.15 в 15:16

МВФ е готов да участва в третата програма за финансово подпомагане на Гърция, но при определени условия

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да участва в третата програма за финансово подпомагане на Гърция, но при определени условия, които трябва да бъдат изпълнени. Това заяви днес пред Бундестага германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от..

публикувано на 19.08.15 в 11:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44