Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Божилов: Не следва да мислим, че потоците бежанци могат да ни заобикалят

Снимка: БГНЕС

Бежанската вълна в Македония в известен смисъл не е неочаквана, защото от началото на годината в Гърция са влезли около 160 000 бежанци. Това е изключително голяма маса хора, които вървят по пътя си към крайните си дестинации – Германия, Швеция, Франция, Белгия, Холандия и т.н.
 

В тази ситуация България не трябва да се счита за изолирана и ние не следва да мислим, че потоците бежанци могат да ни заобикалят.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, който е и анализатор в Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН.

Единственият начин да се справим с бежанските вълни е да се изгради единен общ подход в рамките на ЕС, да се търси решаване на проблемите на бежанците в държавите, които са близки до конфликтите, да не се създават стимули тези хора да търсят пътища да минат в Европа.

Според експерта е малко вероятно мигрантите, които са в Македония и Сърбия, да се отклонят от пътя си на Запад, за да изберат маршрут през България и Румъния, което представлява отдалечаване от крайната им цел. Според него е по-вероятно да се засилят опитите за преминаване от Турция към България.

Всички документи на ЕС, свързани с миграцията и бежанците, са приемани в едни съвсем други условия.  Днес не говорим вече за отделни бежанци, говорим за вълни от бежанци. И този проблем ще се засилва за Европа.

Интервю на Валерия Николова с Йордан Божилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44