Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Стоянова: Случващото се в Гърция и Италия може да се нарече хуманитарна криза

Снимка: БГНЕС

Това, което се случва в част от Гърция и Италия, отговаря на определението за хуманитарна криза. Изострена хуманитарна обстановка наблюдаваме на македоно-гръцката граница и македоно-сръбската граница, която крие риск за живота и здравето на имигрантите.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3” ръководителят на мигрантската служба на Българския червен кръст Мариана Стоянова:

Колегите от македонския, сръбския и гръцкия Червен кръст не са се обърнали за помощ. Международната федерация на Червения кръст е мобилизирала ресурс чрез Фонда за спешни ситуации, за да подпомогне Гърция, Унгария, Македония и Сърбия.

Тя обясни, че недобрата оценка, анализ и прогноза на ситуацията по отношение на бежанските вълни, които се насочиха към съседните ни държави, са довели до кризисната ситуация, която наблюдаваме. Според Стоянова е важно страната ни да разработи програма за интеграция на бежанците, която на този етап липсва.

Има засилени мерки за сигурност на граничният пункт между Сърбия и Македония за подобряване на преминаването на бежанците от Сирия и Близкия Изток. Македонските власти разбраха, че не трябва да пречат на бежанците, идващи на територията на страната. Това обясни специалният пратеник на БНР в Македония и Сърбия Николай Кръстев:

Австрийският министър на външните работи хвърли почти цялата вина на Гърция, защото е неприемливо да преминават имигранти от страна на Европейския съюз в страна, която не е член на ЕС. Министърът на външните работи на Македония даде ясно да се разбере, че страната може отново да затвори границата с Гърция, ако не получи адекватна помощ. Бежанската вълна се прехвърли основно във Сърбия. Страната дава ясни сигнали, че иска да се държи толерантно с бежанците. Властите в Македония обаче не дават такива сигнали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44