Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия показва много по-стройна организация от Македония за бежанците

Снимка: БГНЕС

Македонските власти предпочетоха да вървят към един по-войнствен вариант, затваряйки границата на Македония с Гърция и простирайки телени мрежи. Това беше най-голямата грешка, защото тогава се задържа най-голямата критична маса от бежанци, която идваше от южната част на Гърция.

Това каза за предаването “12+3“ журналистът Николай Кръстев, който се завърна от Македония и Сърбия и проследи от близо съседския балкански път на бежанците:

Времето не беше никак милостиво към тези хора и положението беше станало много критично. Едва когато се намеси Върховният комисариат за бежанците към ООН и редица неправителствени организации в сферата на опазването на човешките права, едва тогава властите в Скопие започнаха да разбират каква е тяхната грешка.

Според Кръстев, действията на Сърбия са били много повече от тези на Македония, като дори и организацията е била много по-стройно изградена:

Например в лагера в Прешево не можеше да влезете, ако не бъдете проверени от страна на полицията, която говореше на английски език и осъществяваше комуникация с бежанците, които влизаха и имаше мерки за сигурност. В Македония това го нямаше.

Кръстев даде за пример как в Сърбия единственият възможен начин за транспортирането на бежанци от Прешево до Белград  или до сръбско-унгарската граница е бил чрез превозно средство, което е било проверено от Върховния комисариат за бежанците. Докато в Македония много таксиметрови шофьори са се стичали в Гевгелия, за да превозват колкото се може повече бежанци на солени цени.


От друга страна, в Сърбия за подобно действие на частното лице е можело да бъде отнет не само автомобила, но и да му бъде заведено дело, поясни още журналистът:

В Сърбия са по-подготвени, защото страната премина през доста кризи през последните години. Те имат изграден начин на действие в такива ситуации.

Според Николай Кръстев, потокът от хора няма да стихне, а ако Унгария успее да завърши до 31 август стената, която изгражда на границата със Сърбия, никак не е изключено и сръбската страна да предприеме подобно действие:

Ако затвори границата, тогава бежанците ще тръгнат по друг маршрут тук по Балканите през Косово, Албания и Черна гора. Това може да бъде сериозен проблем, който да създаде много рискове в региона.

Цялото интервю на Даниела Якова със завърналия се от мястото на събитията журналист Николай Кръстев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44