Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Зеленогорски: Споразумението решава много въпроси, свързани със стратегията ни за изборите

Лидерите на петте партии от Реформаторския блок ще подпишат до края на деня споразумение за национална обща регистрация в ЦИК за местните избори.

| обновено на 01.09.15 в 09:08
Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

И "Движение България на гражданите", и останалите партии решиха в последствие, че единната национална регистрация е най-логична и най-очаквана от обществото и от нашите структури. Това каза за предаването "Преди всички" Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на Реформаторския блок. Лидерите на петте партии от коалицията ще подпишат до края на деня споразумение за национална обща регистрация в ЦИК за местните избори:

Радвам се, че ще подпишем споразумението – това решава много въпроси, свързани със стратегията ни за тези избори.

Зеленогорски поясни, че щабът е готов с инфраструктурата и технологията за явяване на вота, като през последните седмици организационните екипи са работили активно, за да упълномощят представители на  коалицията в общо 265 общини в България, както и да осигурят присъствието на членове в общинските избирателни комисии:

Това беше едно кооперативно усилие, защото структурите по места сами излъчваха представителство и по този начин започнаха активно да се готвят за местните избори.

Председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок заяви, че скоро ще бъдат подредени и изборните листи, и представени и единните кандидатури за кмет:

Предвид това, че Законът за местните избори няма да се променя и в сила ще бъдат преференциите, хората сами ще преценят – мажоритарният елемент вече е факт и се надяваме нашите избиратели да се възползват от него.

Зеленогорски обясни, че след като е било взето решението за единна регистрация, партиите са обсъдили и изчистили всички проблеми градове и общини, за да могат да подпишат споразумението, което ще бъде внесено в ЦИК:

В тези преговори вземаме предвид решенията и протоколите на местните организации на Реформаторския блок. Ще се наложи някъде да арбитрираме преди това, за да има необходимия баланс в листите и да се опитаме да постигнем максимално добър резултат. Важно беше местните структури да свикнат от едно кооперативно действие, защото през годините има доста наслоения, които понякога пречат за по-ефективното функциониране.

След единната регистрация никоя от партиите от Блока не може да се яви сама на изборите.
За нас е постигнато най-важното – единната регистрация от към консолидация на Реформаторския блок – и така изпълняваме учредителното си споразумение, където сме записали, че ще се явяваме заедно на всички избори, допълни Зеленогорски.

Зеленогорски поясни още, че е вероятно Реформаторският блок да има общи кандидати с коалиционния си партньор ГЕРБ, като там, където е възможно, коалицията се е съобразила:

Факт е, че и ГЕРБ подкрепят наши кандидатури – господин Цветанов вече обяви подкрепата за Кюстендил, както и две малки общини в Долна Митрополия и и в Белене. Този процес предстои, логиката на едно добро партньорство означава да уважаваш партньора си.

В 2/3 от областните центрове Реформаторският блок има единен кандидат за кмет, водят се преговори за Пловдив, каза още Найден Зеленогорски. В Кюстендил, Долна митрополия и Белене коалицията и ГЕРБ застават зад обща номинация, десният блок ще подкрепи поне 25-ма сегашни кметове.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Найден Зеленогорски чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44