Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарата в Будапеща отвори врати за мигрантите, но директните влакове до Западна Европа са спрени

| обновено на 03.09.15 в 11:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главната ЖП гара в Будапеща отвори врати за стотиците имигранти, които я обсаждаха два дни с желанието да продължат пътя си с влакове за Австрия и Германия.

Тази сутрин полицаите са се изтеглили от гара Келети, в резултат на което бежанците са нахлули в гарата и са започнали да се качват на влаковете, независимо за къде са. От унгарските железници съобщиха, че от Будапеща за неопределено време няма да тръгват влакове за Западна Европа. По-късно стана ясно, че влакове за тези държави ще тръгват само от гарите, непосредствено до северната или западната граница.

Вече и хуманитарните организации осведомяват мигрантите, че трябва да отидат в един от определените им лагери и да изчакат решаването на техния въпрос. Държавата обаче не им помага да се доберат до лагерите, а всички информации и съобщения за бежанците са на унгарски език.

Снощи многохилядна демонстрация застана в подкрепа на мигрантите и против хаотичната политика на правителството. За първи път от дни наред даде изявление и унгарския премиер Виктор Орбан, който обвини Европа за създалото се положение. От неговите думи става ясно, че Орбан е в Брюксел не за да спомогне за изграждането на единна политика по отношение на бежанците, а за да води своята "освободителна война" с европейските институции. След посещението в Брюксел в петък унгарският премиер ще се срещне и с ръководителите на страните от Вишеградската четворка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44