Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14% от октомври

| обновено на 10.09.15 в 07:53
Снимка: bulgargaz.bg
"Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14 на сто от октомври, съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов. Ново, макар и леко намаление, може да има в началото на следващата година.

От "Булгаргаз" отчетоха намаляване както на финансовите си загуби до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева.

Според Петьо Иванов по-ниските цени на петрола и долара биха могли да доведат освен до поевтиняване на природния газ и до положителен ефект за НЕК:

От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляване на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК. 

Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства. В момента няма собствен добив, посочи Петьо Иванов: 

За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик", са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44