Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария подкрепя развитието на България в ключови области с 76 милиона швейцарски франка

76 милиона швейцарски франка трябва да бъдат разпределени от сега до 2019 година за развитие на България.

Помощта се оказва в развитието на околната среда, управлението на опасните отпадъци и пестицидите, в социалната сфера имаме дългосрочни приоритети, особено в областта на правосъдието, политиката за сигурност и социалното включване на застрашените групи, както и професионалното образование, а също и укрепване ролята на гражданското общество в България, поясни в „Хоризонт до обед“ Матия Порети, ръководител на Офиса за сътрудничество към Посолство на Конфедерация Швейцария в България.

На 15 септември Мауро Дел` Амброджо, държавен секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации заедно с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев ще открият учебната година в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София. Тази гимназия, както както и Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" - Казанлък са първите две училища в България, в които по швейцарски модел пилотно се въвежда дуалното образование.

Въвеждането на дуалното образование в България се осъществява по проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество (2015-2019 г). Общият бюджет на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като приносът на Конфедерация Швейцария е 85%.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44