Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: България няма да търгува с бъдещото си членство в Шенген срещу приемане на бежанци

| обновено на 11.09.15 в 16:34
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова категорично потвърди позицията си, че България няма да търгува с бъдещото си членство в Шенген срещу приемане на бежанци.

На международна конференция в София, посветена на сигурността, Бъчварова уточни, че борбата с тероризма, освен в глобален, вече се е превърнала и в национален проблем: 

Четири пъти е увеличен натискът към страната ни последната една година и аз мисля, че ние успяваме в този момент да овладяваме този поток и да се справяме с него. Мисля, че спадът на натиска последните десетина дни - две седмици е отражение на мерките, които взехме в последно време. Те са доста активни. На някой може да му изглеждат прекомерни, но факт е, че дават резултат и нелегалното преминаване на нашата граница, дори и през КПП-тата всъщност следва една тенденция на намаляване в момента.

Запазва се външният натиск, потенциалът за развитие, но не в тези размери, от които се страхувахме, за да не стигнем до точката, в която няма да можем да ги овладеем, заяви още Румяна Бъчварова.

Темата за бежанците естествено е свързана и с тази за Шенген и членството на страната ни там, но според Бъчварова не е адекватно на ситуацията да настояваме за нашето приемане:

Тук има една голяма подмяна на мотивите – България заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила техническите изисквания. България има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равнопоставени на гражданите на другите европейски страни и ако ние осигуряваме и гарантираме правото за свободно придвижване на новодошлите, защо го отказваме на българските граждани, след като държавата ни изпълнява своите европейски ангажименти.

България трябва да бъде в Шенген, защото така е записано в нейния предприсъединителен договор, член 4, който все още не е реализиран от нашите партньори, но ние няма да търгуваме членството ни с приемането на бежанци. Това са два различни проблема – по отношение на Шенген става въпрос за ангажимент на нашите европейски партньори, а по отношение на бежанците става въпрос за отговорност на нашата държава към тези хора и ангажиментите ни към Съюза, които ние ще изпълним, подчерта министърът на вътрешните работи.

В четвъртък вицепремиерът Меглена Кунева отново заяви, че България трябва да обвърже приемането на бежанци с влизането на страната ни в Шенгенското пространство, както това прави Румъния.

Енергийният аспект е много важен момент в цялостното възприемане на проблемите на сигурността в Югоизточна Европа, отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова. Тя заяви, че от седем проекта на Европейския съюз, гарантиращи диверсификацията в общността, три са от България. Според министър Петкова три от тях са български, а именно интерконекторите на България с Гърция и Сърбия, както и рехабилитацията на националната ни газова система. Това е много сериозна крачка за осигуряването на енергийната, но и на националната ни сигурност. Според нея интерконекторната връзка с Гърция е много важна, защото гарантира реалната енергийна диверсификация на страната ни и се превръща в реален източник на доставка на природен газ.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44