Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон при определени промени

Ако се промени текстът, според който изпълнителната власт избира Бюрото за борба с корупцията, ДПС ще гласува "за" законопроекта на Кунева,поясни Местан

Снимка: БГНЕС

БСП, Атака и Патриотичният фронт разкритикуваха посланници, че се намесват във вътрешните работи на  България по повод декларацията им от миналата седмица в подкрепа на  антикорупционния закон.

Това се случи по време на
извънредно заседание на Комисията по външна политика с ръководствата на парламентарни групи и посланиците у нас, което беше посветено на мерките за по-ефективно справяне с корупцията. На него присъстваха и представители на посолствата на страните от Европейския съюз, но и на САЩ, Норвегия и Швейцария.

Лютви Местан заяви, че участват с дълбока убеденост, че срещата е не само допустима, но се явява и естествена форма на диалог между българските политици и посланниците на страните членки на ЕС. ДПС ще  подкрепи антикорупционния закон на вицепремиера Кунева, ако се промени текстът, според който изпълнителната власт избира Бюрото за борба с корупцията, поясни още Местан :

Движението за права и свободи ще подкрепи законопроекта. В противен случай, когато генераторът на корупцията ще излъчи органът, който ще се бори със самата корупция, ние ще постигнем точно обратния ефект.

Няма да коментирам съображенията, свързани с "анонимките", защото те не са водещи за позицията на ДПС, допълни той.

Според Янаки Стойлов от БСП срещата също е била полезна:

Темата за корупцията безспорно е актуална и това е не само български, но и световен проблем. Корупцията се увеличава толкова повече, колкото през последните години се комерсиализира световната политика.

Органът, който ще се бори с корупцията, не трябва да се избира от правителството, коментираха представители на Патриотичния фронт и на АБВ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров използва присъствието на медиите, за да посочи с пръст и да нарече корумпирани присъстващите дипломати и техните страни:

Тези държави, които са символ на корупцията, застават чрез своите представители тук и сочат с пръст към България и искат да ни накарат да се чувстваме виновни.

Нямаме различия относно философията и целите на антикорупционния закон, поясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че има детайли, които ще се прецизират през следващите три месеца. Цветанов обясни, че присъствието на посланниците е по покана на Парламента и депутатите трябва да се отнасят все пак с необходимото уважение:

Искам да се извиня, ако някой от вас се е почувствал засегнат, но повярвайте всичко, които искаме да правим е да бъдем заедно и да бъдем част от тази евроатлантическа политика.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44