Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Капитан Димитриево протестираха с искане за закриване на общинското сметище

Жителите на пазарджишкото село Капитан Димитриево блокираха за час пътя Пазарджик-Пещера с искане незабавно да бъде закрито общинското сметище, което събира отпадъците на почти цялата област.

От десетилетие депото е напълно амортизирано, а честите пожари предизвикват ежедневно обгазяване на района.

С лозунги "Спрете да ни обгазявате", жителите на Капитан Димитриево настояват депото на Пазарджик незабавно да бъде закрито. От десетилетия сметището ежедневно гори и обгазява района. В последните години депото се превърна в екологичната бомба в региона. Над двеста ромски семейства се препитават там и предизвикват пожари.

От октомври се очаква да започне строителството на първата клетка на новото депо, но до изграждането й, екологичният проблем в района ще продължи поне още две години, твърди кметът на Капитан  Димитриево Иван Златинов:

Имам планувана в момента клетка 92-93 декара, която е финансирана със 16 милиона, изпълнител е софийска фирма. Чака се срокът за обжалване. В зависимост от това, може да започне строителството, предполагам, в началото на октомври. Затова ние протестираме, да намерят средства, да си удължат пътя, да си запръстяват и да поддържат с пожарната дежурство за угасяване на огъня.

Ако до месец депото не бъде закрито, жителите на Капитан Димитриево ще преминат към граждански протести.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44