Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри на ЕС преговарят относно квотите за прием на бежанци

| обновено на 14.09.15 в 15:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешните министри на ЕС пристигнаха в Брюксел за преговори по предложените задължителни квоти за прием на бежанци. Час преди началото на заседанието все още няма консенсус по плана на ЕК. Това става на фона на обтегнатите отношения между Шенгенските държави, които въведоха временен контрол по границите заради масовото преминаване на нерегистрирани мигранти.

Австрия също въвежда проверки по границата си с Унгария, съобщи на идване вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер, след като Германия спря влаковете, идващи от Виена.

Сега е видно за всеки, че имаме само 2 алтернативи – или държавите в Европа да се провалят самостоятелно, или заедно да се справим с този проблем и да излезем по-силни от тази ситуация, каза тя.

ЕК още не е формално уведомена от австрийците, съобщи неин говорител, но Комисията оправда действията на Германия и обясни, че те не нарушават правилата на Шенген за свободно движение.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос ще присъстват на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, за да се опитат да убедят несъгласните държави по плана за задължително разпределение на бежанци.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия водят съпротивата срещу принципа на принудителни квоти за 160 хиляди сирийци, иракчани и еритрейци. Те настояват първо да се спре притокът на нови хора от Гърция през Балканите в посока Германия и да се затегне контролът по външните граници. Германия и Франция настояват първо за солидарно поемане на миграционната тежест. Техните министри дори ще излязат заедно пред медиите по-късно тази вечер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Унгария затяга мерките по границите, Сърбия очаква 20 000 мигранти, усложнява се ситуацията в Австрия

Часове, след като Германия възстанови граничния контрол по границата си с Австрия, по магистралите се образуваха километрични колони от автомобили. Движението на влаковете между Австрия и Германия беше възобновено тази сутрин, с изключение на една линия към..

обновено на 14.09.15 в 14:39

Германия въвежда контрол по границата си с Австрия

Германският министър на вътрешните работи Лотар де Мезиер обяви, че Германия въвежда временно граничен контрол по границите си с Австрия и Италия, съобщи Би Би Си. По-рано днес канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила в телефонен..

обновено на 13.09.15 в 18:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44