Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите - членки на ЕС ще си поделят 40 000 бежанци

Бъчварова: България е съгласна с предложението на ЕК, което ѝ определя над 2 100 бежанци в идните 2 години

| обновено на 14.09.15 в 21:13
Снимка: БГНЕС

Държавите - членки на Европейския съюз (ЕС) се договориха да си поделят една четвърт от общо 160 000 бежанци, за които настояваше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. До декември Италия и Гърция ще пратят само 40 хиляди души в останалите 24 страни от Съюза, като всяка от тях доброволно си избра колко хора да приеме. Задължителната система за разпределение на останалите 120 000 сирийци, еритрейци и иракчани не събра необходимата подкрепа от министрите и те ще продължат преговорите другия месец.

Страните - членки не успяха да изпълнят призива на Европейската комисия (ЕК) и не одобриха идеята за задължителни квоти за разпределение на бежанци поради несъгласието на редица източноевропейски държави. До декември министрите обещаха да поделят помежду си само 40 000 души и само от Италия и Гърция. Това е допълнение към предишното неизпълнено обещание от юли, когато доброволно предложените места бяха с близо 8 000 по-малко. Този път няколко страни са изразили желание да посрещнат хората още през ноември.

От тези 40 000 от Италия и Гърция България ще вземе 450, както обеща и през юли. Това е по-малко от исканата квота от 572 души. Още 50 бежанци ще приемем от лагери в други държави извън Европейския съюз, гласи договорка с хуманитарната организация на ООН.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отказа след срещата да отговаря на въпросите на БНР и си тръгна без повече коментари за защитата на българските позиции и интереси.

Вътрешните министри принципно се съгласиха, че трябва да приемат още 120 000 мигранти от Унгария, Италия и Гърция, но отложиха това за следващото си заседание на 8 и 9 октомври. В черновата на заключенията, която още не е публикувана официално, никъде не се споменава за задължителни квоти и постоянно действащ механизъм за кризисно преместване на бежанци, за какъвто настояваше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Конкретно решение днес няма по нито една друга точка от законодателните инициативи на Юнкер, представени в Европейския парламент миналата сряда.

За сметка на това, министрите решиха да пратят извънредни патрули на агенцията "Фронтекс" в транзитните държави с външни граници на Европейския съюз, за да помагат за спиране потока от мигранти. За целта се искат допълнително ресурси от всяка страна-членка. Въвеждат се промени и в шенгенската информационна система, така че властите на всяка държава да въвежда бързо актуални данни за нелегалните имигранти. Целта е да се улесни взаимното признаване на заповедите за експулсиране на хората, които нямат право на бежански статут, и да се дадат допълнително пари за тяхното принудително задържане и изгонване от територията на Европейския съюз.

По-рано днес, след временното въвеждане на контрол по шенгенските граници, Германия и Австрия ясно показаха, че ще се опитат да окажат натиск на източноевропейците за приемането на част от хилядите бежанци.

Силовият министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер предупреди:

Сега е видно за всеки, че имаме само 2 алтернативи – или държавите в Европа да се провалят самостоятелно или заедно са се справим с този проблем и да излезем по-силни от тази ситуация.


Жан Ас
eлдорф от Люксембург, който ръководи заседанието, предупреди:

Искаме да помогнем на унгарците, но ключът към управлението на Европа, не е в ръцете на г-н Орбан. Европа е много повече от г-н Орбан.


Вътрешният министър на Словакия Робърт Калиняк обаче заяви, че квотите не са решение:

Не е възможно да държиш имигрантите в една страна насила.


България е съгласна с предложението на Еврокомисията, което определя квоти от над 2 100 бежанци за страната ни в идните две години, стана ясно преди заседанието от вицепремиера Румяна Бъчварова:

Ще го подкрепим! Смятаме, че то е справедливо. Още повече, че  така принципът, подходът, който се предлага, включва и възможността всяка една друга държава, ако попадне в по-тежка ситуация, да се възползва от това право. В същото време смятаме, че това не може да бъде постоянен механизъм.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44