Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова: Европа трябва да подобри законодателството си срещу крадците на антики

Генералният директор на ЮНЕСКО ще участва в международна конференция у нас, посветена на борбата с трафика на културни ценности

| обновено на 16.09.15 в 11:14
Снимка: БГНЕС
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще участва в международна конференция у нас, посветена на борбата с трафика на културни ценности.  В интервю за "Хоризонт" тя подчерта нуждата от подобряване на законодателството в Европа срещу крадците на антики.

Бокова разговаря с Върховния представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини и с депутати от Комисията по образование и култура в Европейския парламент, в която бяха обсъдени въпроси за разрушаването и по опазването на културни ценности в Сирия и Ирак:

Успях да изложа и визията на ЮНЕСКО за това как да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност, както и незаконният трафик на културни ценности да бъде спрян и какви мерки да вземат правителствата и да се засили сътрудничеството и хармонизират европейските норми, както и приемането на нови директиви – нещо, по което Европейският парламент много интензивно работи.

България от една страна е транзитна страна по своето географско местоположение, а от друга страна, ние знаем също, че страдаме от този феномен. Бързам да добавя, обаче, че България много активно участва в цялата тази дейност на ЮНЕСКО. В осъществяването на практика на конвенцията от 1970 година на ЮНЕСКО срещу незаконния трафик, така че сътрудничеството с Европейския съюз по тази тема за нас е ключово,
заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова поясни, че систематичното и целенасочено разрушаване на културните ценности в списъка на ЮНЕСКО е нов феномен:

Това не са просто последствия към някакви социални бунтове, което съгласно римския статут на Международния наказателен съд представлява военно престъпление. То е и престъпление срещу човечеството.

Екстремистите искат да унищожат всичко, което е съществувало до сега – те искат да накарат хората да мислят само по един начин и да бъдат изцяло подчинени на някаква крайна идеология и визия за света, подчерта още Бокова.

Цялото интервю с Ирина Бокова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44