Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Друмева: Еволютивният подход е правило, което една съвременна институция трябва да следва

Снимка: БГНЕС

Жалко, че единствената институция, която има правомощието да дава задължителни тълкувания на Конституцията, в случая отказа да разясни неяснота, каквато очевидно има и като я отстрани, всъщност да помогне на законодателя да вземе вярното решение, а след това и на правоприлагащите органи да прилагат тези законови решения, съобразно с тълкуванията.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ експертът по конституционно право проф. Емилия Друмева по повод отказа на Конституционния съд  да се произнесе по същество по промените в Консититуцията, свързани със структурата на  Висшия съдебен съвет.  Тя припомни, че тълкувателните решения дали обикновено, или Велико народно събрание трябва да правят реформа в съдебната система са от 2003 и 2005 г.

Самият Конституционен съд преди 2 години е произнесъл, че този съд не е обвързан завинаги с казаното от него, ако след това са възникнали нови положения, настъпили са нови обстоятелства и те са толкова съществени, че съдът преценява да се развива еволютивно, тоест да променя своите разбирания.

Еволютивният подход е едно правило, което една такава съвременна институция задължително трябва да следва.

По начало тълкуването никога не е предварително или последващо, коментира Друмева.

Тълкуванията се искат заради възникнала обществена потребност и е налице правен интерес. В случая има правен интерес, тъй като голяма част от съдебната власт поддържа тезата, че за промяна в правилата трябва Велико народно събрание, а друга част поддържа тезата, че е достатъчно обикновено НС, допълни тя и изрази очакване, че дискусията ще продължи.

Промените в Закона за съдебната власт предлагат ВСС да работи в три формата, тъй като разделянето на състава на две колегии не отменя съществуването на пленума, коментира Друмева. Според нея решението няма да разколебае депутатите и реформа в правосъдието ще има:

Вече се натрупа и се изхаби доста социална енергия. В крайна сметка трябва да има ефект. Дори да не бъде оптимален, една следваща стъпка е една следваща възможност да бъдем по-мъдри. 

Друмева спомена, че през 2007 г. Законът за съдебната власт е регламентирал членовете на ВСС вече да не са действащи магистрати, както дотогава, а заседанията в органа да са единствената им работа. За тежката промяна в начина на работа на органа не е бил сезиран Конституционният съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44