Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схемата за квотно разпределяне на бежанците вече е факт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешните министри от ЕС приеха с квалифицирано мнозинство предложението на Еврокомисията за задъжителни квоти при разпределянето на 120 000 мигранти. 

След като не се постигна пълно единодушие по текста на предложението от Люксембургското председателство на Съюза, то го е подложило на гласуване и мнозинството от държавите-членки, включително и България, са гласували "за" разпределянето.

Румъния, Словакия, Унгария и Чехия са гласували "против", но са се оказали малцинство, а Финландия се е въздържала, научи БНР от два независими източника.

Вътрешният министър на Полша обаче изненадващо е заела различна позиция от колегите си от Вишеградската група и е дал подкрепата си, въпреки че първоначално беше против задължителните квоти.

Това на практика би означавало, че тези държави от Централна Европа ще бъдат принудени насила да приемат отредения им брой бежанци, а Унгария ще бъде принудена да дава такива.

Очакваме да видим официалния текст на решението на Съвета на министрите и точните проценти и разпределението на квотите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Бъчварова: Ангажиментът за бежанските квоти трябва да бъде задължителен за страните

Вътрешните министри на ЕС заседават извънредно в Брюксел за подялбата на 120 000 от вече пристигналите на континента мигранти. Очаква се компромисно решение и отпадане на задължителния елемент при квотите. Заседанието започна без съгласие по основния..

обновено на 22.09.15 в 18:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44