Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Radio Everyone и Глобалните цели на ООН: от музиката, през астрофизиката, до технологиите какви са вариантите за спасение на планетата и човечеството?


Вие сте с "Хоризонт до обед" - единственото предаване в България, в което следващия половин час можете да чуете Боно, най-младата нобелова лауреатка Малила от Пакистан, Мишел Обама и Бионсе, американският президент Барак Обама, основателят на Фейсбук Марк Зукерберг, Бил Гейтс и проф. Стивън Хоукинг. Това става благодарение на първото глобално радио за популяризиране на Целите на хиладолетието на ООН Radio Everyone,  в което БНР е партньор с предаването "Хоризонт до обед". Ирина Недева избра и обобщи акцентите и радио-елементите в тази първа част, посветена на Целите за устойчиво развитие на ООН.

В края на септември Организацията на обединените нации (ООН) и всички представители на държавите там се подписаха под 17-те цели за устойчиво развитие. Сред Целите на хилядолетието са намаляването на бедността и преодоляването на социалните неравенства, както и спирането на климатичните промени. Това трябва да се случи в рамките на следващите 15 години.

Песента, която можете да чуете в звуковия файл, е водеща за кампанията, стартирана от режисьора Ричард Къртис, и е преведена на английски, френски, суахили и на зулу.  Музикалното творение е част от инициативата “Радио за всички“ (Radio Everyone), която е част от кампанията за глобалните цели на ООН, в която се включиха и други световни личности.

"Разкажете на всички - това са глобалните цели..." това се пее в тази песен, която представя някои от най-големите звезди в поп-музиката на Африка в момента като Mafikizolo (South Africa), Yemi Alade (Nigeria), Diamond (Tanzania), Sauti Sol (Kenya), Toofan (Togo), Becca and Sarkodie (Ghana). Написаната, записана и продуцирана от африканци за африканци тази песен се опитва да възпламени политическите страсти на младите хора да държат своите политически лидери отговорни на срещата за Глобалните цели. Песента има версия и на английски и на френски, и на суахили и на Зулу...

Тя е и водещата в кампанията, започната от режисьора Ричард Къртис - Радио за всички. Richard Curtis ​е режисьорът на Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Bridget Jones’ Diary, Mr. Bean...В другия си живот той е основател и вицепррезидент на Комик Рилийф, проект който започва след посещението в Етиопия по време на глада през 1985г. ​​ Също така е основател на проекта и кампанията "Да превърнем бедността в история".

Radio Everyone e част от кампанията за Глобалните цели на ООН, в която се включват световни личности от Стивън Хокинг през Бил Г ейтс или Джейми Оливър, Боно и Кристиан Амампур, до жената, която неотдавна се завърна от космоса Samantha Cristoforetti

Аз съм Саманта Кристофорети и съм астронавт от Италия, към Еворпейската космическа агенция. Върнах се на земята след почти 200 дена в орбита. Невероятно чувство е да си в космоса, уникално красиво и удивително чувство за свобода. Но ние не сме супермени. От първия миг първо трябва да се научим да летим, как да контролираме тялото си, както и нещата си. През цялото време те ти бягат в началото. Губиш ги...

Снимка

И Саманта продължава:

​Бих искала да наричам Международната космическа станция - филиал на човечеството в космоса. Когато си там по мощен начин ти става ясно, че земята е просто нещо като космически кораб, с който всички ние, милиарди човешки същества, пътуваме в космоса. И точно както в един кораб ние сме разделени на пасажери и на екипаж, трябва да се грижим за кораба и трябва да се грижим за всеки от нас, нямаме право да сме безразсъдни и нямаме право да не ни е грижа...Във всеки един момент трябва да се опитваме да помогнем - на кораба на екипажа, на пасажерите. Така е и на планетата ни . Не можем да сме безразлични - трябва да подпомагаме общото дело. И точно както в космическата станция след нас идват други, нови поколения, трябва да им оставим кораба в добро състояние. Така, както и на планетата Земя, ново поколение идва след нас и трябва да им оставим земята в добро състояние.

Музика и интервюта от специалното радио към ООН - “Радио за всички“, на което  БНР е партньор,  можете да чуете в специалния акцент от предаването "Хоризонт до обед" с автор Ирина Недева в звуковия файл.

Повече за кампанията и Целите на хилядолетието:

https://instagram.com/TheGlobalGoals/

https://www.facebook.com/globalgoals.org

https://wethepeople.globalgoals.org/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44