Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Картър: Да се бориш срещу ИДИЛ без политически преход, води до ескалация на нестабилността в Сирия

Аштън Картър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са били бомбардирани позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава", лидерът на опозицията Халед Ходжа и местни жители съобщиха за големи опустошения и десетки жертви в райони извън контрола на джихадистите.

Министърът на отбраната на Съединените щати Аштън Картър обвини Москва, че налива масло в огъня:

Русия твърди, че възнамерява да се бори с "Ислямска държава", от една страна, а от друга, да поддържа режима на Башар Асад. Да се бориш срещу ИДИЛ, без да се стремиш към паралелен политически преход, само води до риск от ескалация на войната в Сирия, а с това и на екстремизма и нестабилността, от които Русия твърди, че е обезпокоена, каза ръководителят на Пентагона.

Аштън заяви коалицията ще продължи да бомбардира цели в Сирия според предварителните си планове, независимо че до момента липсва съгласуване на полетите с руското командване.

Първите дипломати на Съединените щати и Русия проведоха спешно съвещание снощи – часове след първите руски въздушни удари. Резултатите обобщи руският външен министър Сергей Лавров:

Основната ни задача е да създадем канали за комуникация между военните от коалицията, ръководена от Съединените щати, и руските военни, които са ангажирани в операции в Сирия по молба на сирийското правителство, за да избегнем всякакви нежелани инциденти. Съгласихме се да установим контакти между военните много скоро, заяви Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Лавров: Опасенията, че въздушните удари на Русия в Сирия са насочени срещу мирни жители, са неоснователни

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след среща с американския държавен секретар Джон Кери , че Москва и Вашингтон разглеждат няколко варианта за уреждане на сирийския конфликт, съобщава ТАСС. Двамата дипломати бяха единодушни, че е необходима..

публикувано на 01.10.15 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44