Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Опасенията, че въздушните удари на Русия в Сирия са насочени срещу мирни жители, са неоснователни

Русия и САЩ: Необходима е координация на въздушните операции в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров заяви след среща с американския държавен секретар Джон Кери, че Москва и Вашингтон разглеждат няколко варианта за уреждане на сирийския конфликт, съобщава ТАСС. Двамата дипломати бяха единодушни, че е необходима координация на въздушните операции на Русия и на водената от САЩ коалиция:

Съгласихме се, че е необходимо, възможно най-бързо, може би още в четвъртък, да проведем преговори между военните, за да избегнем сблъсък помежду ни
, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Би Би Си.

Междувременно райони в централна Сирия, намиращи се под контрола на "Сирийската свободна армия", са били подложени на унищожителни бомбардировки след съобщението за началото на руските въздушни удари над страната, съобщава Ройтерс.

Загинали са повече от 30 цивилни жители на градовете Растан и Талбиса, разположени на стратегическата магистрала между областните центрове Хомс и Хама, предаде агенцията, като се позова на местни жители.

Не е ясно кой е нанесъл ударите – сирийската или руската авиация. Москва твърди, че действията ѝ са насочени само срещу цели на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Опасенията, че въздушните удари на Русия в Сирия са насочени срещу мирни жители, са неоснователни, увери руският външен министър Сергей Лавров:

В отговор на молбата на сирийското правителство, ние помагаме само срещу "Ислямска държава" и другите терористични организации. Говори се, че са пострадали мирни жители. Ние нямаме такива данни. Следим много внимателно ударите да са точни и да са насочени срещу позиции на терористите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Аштън Картър

А. Картър: Да се бориш срещу ИДИЛ без политически преход, води до ескалация на нестабилността в Сирия

Съобщенията за резултатите от първите удари на руската авиация в Сирия са противоречиви. Малко след като Москва съобщи, че са били бомбардирани позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава", лидерът на опозицията Халед Ходжа и местни жители..

публикувано на 01.10.15 в 07:23

Даниел Митов: Трябват много по-сериозни действия срещу ИДИЛ. Трябва да започнем истинска битка

Сирийски източници дават противоречиви информации за целите, по които Русия е нанесла първите си въздушни удари в Сирия. Според източник от сирийските сили за сигурност атаките са били "срещу позиции на терористите" в три провинции на Сирия. Агенция Франс..

публикувано на 30.09.15 в 20:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44