Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5000 първокурсници посреща Софийският университет през новата академична година

Проф. Иван Илчев: България няма нужда от толкова много висшисти

| обновено на 01.10.15 в 10:14
Снимка: БГНЕС

Новата академична година в Софийския университет "Свети Климент Охридски" открива днес тържествено ректорът проф. Иван Илчев. Студентите първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат от ректора студентските си книжки. Около 5500 са първокурсниците тази година, като това включва студентите в бакалавърската и в магистърската степен. Общо студентите са 21 000. Сред най-желаните специалности са компютърни науки, психология, английска филология, юридически науки и педагогика.

България няма необходимостта от толкова много висшисти. Нивото на икономиката ни е такова за момента, за съжаление, че техните нужди са по-скоро от висококвалифицирани специалисти със средно образование. Затова ми се струва, че спокойно може да се ограничи броят на висшистите и да обърнем внимание не толкова на количеството висшисти, колкото на качеството на тяхната подготовка, тогава и работодателите ще бъдат много по-доволни, каза в предаването "Преди всички" проф. Иван Илчев.

По традиция, в началото на церемонията ректорите и членовете на Академичния съвет ще поднесат цветя пред паметниците на основателите на висшето училище - братята Евлоги и Христо Георгиеви. Със слово професор Иван Илчев ще открие учебната година и ще представи деканите на най-старото и авторитетно висше училище в България.

По случай новата учебна година Университетската библиотека "Свети Климент Охридски" организира Ден на отворените врати.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44