Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Сакскобургготски: Решение в Сирия не е възможно без Русия

| обновено на 01.10.15 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Без Русия нещата в Сирия трудно биха се разрешили, каза в специално интервю за програма "Хоризонт" на БНР бившият български премиер Симеон Сакскобургготски. Според него всички трябва да търсят решение за конфликта в близкоизточната държава.

Русия си е където си е и представлява една много значима и важна страна в политическо и всяко друго отношение. Така че сега изведнъж присъствието не е нито нещо ново, нито неочаквано.

По отношение дали президентът на Сирия Башар Асад трябва да участва в намирането на преходно решение за страната, Сакскобургготски каза:

Ако наистина преди 3-4 години беше зададен този въпрос – с Асад или без Асад, нещо подобно, тогава можеше да се намери някакво решение, но сега след толковастотин хиляди жертви вече е безкрайно сложно и наистина не виждам как ще може да се реши.

Според Сакскобургготски идеята за квотно разпределение на бежанци в държавите членки на Евроепйския съюз е първоначална мярка за справяне с бежанската криза:

Идеята сама по себе си не е лоша. Не знам защо толкова скочиха срещу квотите. (...) Стените и оградите не са решение на проблема. Ако можеше от другата страна, откъдето да се действа, би било далеч по-ефективно.

Трябва да проявяваме съчувствие към всеки човек, категоричен беше той и допълни:

Чух, че в ЕС съотношението бежанци към население е 1 към 1000. В Ливан са около 60 на сто бежанци. Докато (в България – бел.ред.) стигнем до такива цифри, много трябва да извървим и едва ли това ще се случи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44