Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданите"- ново мобилно приложение за изобличаване на нарушителите по пътя

Създателите на приложението: Тодор (28), Христо (28), Стоян (28) и Иван (27)
От темата за това какво предприема Държавата срещу войната по пътищата, към това как гражданите могат да се обединят срещу нарушителите на пътя. 
С мобилното плиложение на Гражданите досега са направени 26936 снимки на нарушители и са получени 477 извинения.  

Разбрах за него като потърпевша откъм страната на нарушението, заради пълния ад на паркирането в някои райони на София в определени часове от деня. За да не пречи на движението, колата ми беше качена  с 2 гуми на тротоар. Столична полиция, глоба с фиш, всичко както си му е по реда, но и интригуващ отговор на въпроса ми - защо аз - снимка на неправилно паркиралия ми автомобил е била качена в мобилното приложение Гражданите.  Накара ли ме да се замисля, да, да се засрамя - също да. Както и да оценя мощта на един мобилен телефон с камера, която праща неопровержимо доказателство за нарушение в интернет. 

Населението на България разполага с над 2 млн. камери на смартфоните си. ГРАЖДАНИТЕ ти позволява да упражниш граждански контрол на пътя, като снимаш и покажеш всеки “гражданин” в нарушение. Независимо дали е паркирал на велоалея, изпреварва неправилно или не зачита останалите на пътя, всеки може да получи “гражданство”.
Тодор Лилков - един от създателите на  приложение за мобилни телефони в платформата "Гражданите.бг"  коментира в предаването "Хоризонт до обед":

Гражданското общество е доста подценявано и това каква сила може да има то там, където държавата и институциите отсъстват. Към момента имаме 1000 подадени сигнала за 6 месеца. Има и обратна връзка.

Снимка
Резултати: 
  • десетки репатрирани; преградени градинки между блокове; поне 20 фиша
  • 1000+ подадени сигнала; стотици* актове/фишове за неправилно паркиране; отнета 1 книжка на ревидицист; опростихме процес, който отнемаше месеци до 1 ден и по този начин спестихме разходите за издирване на подател на сигнал; увеличихме със 300% съдействието на гражданите или за сигнали, подадени през приложението, отзивчивостта от гражданите е 7 от 10, а при директно подадени сигнали към Пътна Полиция е до 3 от 10.
Моторът на целия проект е гражданското общество. Също така цялата популярност на прилжонието се дължи само на това, защото разходите за реклама са 0,00 лв. Неколкократно "Гражданите" е било №1 в Apple App Store БГ за всички безплатни приложения и №2 в Google Play БГ пред facebook, twitter, snapchat  и др., оценени на милиарди.
Целта е трайно подобрение на културата на пътя чрез положителен подход. 
Как - като стимулират положителна комуникация между всички участници в движението чрез функциите "Радар" и бутона "Извини се".
В концепцията на авторите на мобилното приложение глобите са на последно място. На първо -  е самодисциплината и самоорганизацията на гражданите в тяхното движение с автомобили. 

Снимка
Всички подробности за новите функционалности на приложението можете да чуете от  звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44