Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по науките и иновациите инспектира строителната площадка на "София Тех Парк"

| обновено на 08.10.15 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар, отговарящ за наука, изследвания и иновации Карлуш Моедаш оцени високо изграждането на "София Тех Парк", за което България усвоява 50 милиона евро по Оперативната програма "Конкурентноспособност". Моедаш инспектира строителната площадка в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на образованието Тодор Танев.

Надявам се, че мога да помогна, но това, което виждам тук, е фантастично. Поздравления за "София Тех Парк". Този център е пример, който показва връзката между познанието и това познание може да бъде превърнато в продукт, защото това наистина е нещо, което липсва в Европа, каза Моедаш.

Еврокомисарят ще дойде и на откриването на комплекса на 26-и ноември, но заедно със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен. Анонса направи премиерът Бойко Борисов:

Освен магистрали, жп линии, пречиствателни станции, зали, държавата инвестира и в този индустриален парк, където са лаборатории, само високи технологии и каня фирмите да дойдат. Да стане едно място, където иновациите, технологиите, а и върховите постижения в науката и в образованието да бъдат тук.

В технопарка ще се настанят високотехнологични компании, допълни Томислав Дончев

Ние имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България, разбира се, тя, картината е динамична, могат да се сменят. Акцентите естествено са информационни технологии, но също биотехнологията, фармацията. Да не забравяме и сектори като машиностроене и електроника.

Карлуш Моедаш ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

Основната цел на посещението на Моедаш е да връчи на министър-председателя доклада и заключението от партньорската проверка на националната система "Наука и иновации". Тя е към европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".  Еврокомисарят ще запознае българските учени с основните резултати от оценката и препоръките в тях.

Средствата за научно-изследователска дейност трябва да достигнат 1,5% от БВП до 2020 година. Определящ фактор за това ще бъде реформирането на научно-изследователската и иновационната система, заяви министърът на образованието Тодор Танев.

По време на конференция Карлуш Моедаш обясни за ползите от новия механизъм, с който да се помогне на държавите - членки на ЕС да реформират политиките си в областта на научните изследвания и иновациите.

В среща с учените, на която присъстваше и образователният министър, Моедаш посочи основните препоръки към България, направени в доклада: 

Първата е как да имате национална научна агенция, която да бъде устойчива и да е в състояние да взема валидни решения, които да се основават на партньорска проверка на конкретните проекти, за които става дума. Тя да взема решенията и те да бъдат обосновани. Партньорската проверка е най-добрият подход, когато се търси начин финансирането да отиде при най-добрите проекти. Втората препоръка е да имате подход с многобройни участници и заинтересовани страни, което да доведе до един национален дневен ред на науката. Инвестициите в научна и развойна дейност да бъдат повишени и да достигнат до 2020 година да достигат до 1% от БВП.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44