Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия пресният хляб става запазена марка

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Италия се готви промяна в закона за производство на хляб. Причината е в неясните до сега правила и съвременният начин за производство и продажба на хляб.

Уточнението в закона започва с това какво значи "хляб" - печен продукт от различни житни брашна, замесени с вода, с или без  мая, с или без сол.Следва промяната за понятието "пресен хляб"- този приготвен на деня и продаден в неговите рамки. След това, този хляб вече не може да бъде етикетиран и продаден като пресен.

Няма да се смята за такъв продукт хляб от замразено тесто, затоплен или изпечен при закупуването му, както и хляб замесен от полуфабрикати. Ще има съответни индикации на етикетите, като видовете хляб да се намират на различни рафтове от пресния. Наказанията за неспазващите разликата между пресен и всички други производни видове са запор на дейността до отнемане на сертификатите за производство и продажба. Така, пресният хляб ще е запазена марка, потребителите-наясно и традиционните хлебарници под закрилата на закона.

С тази дейност се занимават 400 000 души и 25 000 предприятия. На Апенините се правят над 300 типове хляб, голяма част, от които с контролирано и гарантирано наименование за произход, а 37% от италианците предпочитат традиционните хлебарници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44