Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР: Смъртният случай е причинен от рикошет от изстрелян във въздуха куршум, целящ да спре оказалите съпротива мигранти

Афганистански мигрант е бил застрелян в района на град Средец

Вълкан Хамбарлиев е граничният полицай, който е застрелял нелегалния мигрант

| обновено на 16.10.15 в 12:43
Мястото на инцидента
Снимка: БГНЕС

Афганистанец е бил застрелян при инцидент в района на град Средец, след като 54 мигранти преминали незаконно българската границата в пресечен, горист терен. Проникването им било установено чрез интегрираната система за гранична охрана. Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги Костов потвърди, че смъртният случай е причинен от рикошет от куршум, изстрелян във въздуха, с цел да спре идващите мигранти, които оказали съпротива:

Наш граничен патрул от граничари и полицаи в района на ГПУ Средец се е натъкнал на 50 нарушители, незаконно проникнали в страната ни. Всичките нарушители към момента са задържани, на видима възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, най-вероятно с афганистански произход. По време на задържането имаме данни, че са оказали съпротива. Един от служители е произвел изстрел и, по негови думи, от рикошет е пострадал и впоследствие е починал един от нарушителите на държавната ни граница. Извършват се процесуално-следствени действия – оглед на местопроизшествие от следовател от Окръжна прокуратура – Бургас, под чиято съдебна юрисдикция е местопроизшествието.


Засегнатият в тила мигрант е починал по-късно в болница. Останалите нарушители са били задържани и предстои да бъдат прехвърлени в приемния център в Елхово. Те са на възраст между 20 и 30 години, във видимо добро състояние, най-вероятно с афганистански произход.

Категорично беше опровергана първоначалната информация за престрелка между мигрантите и българските служители на реда.


В пaтрула са участвали двама граничари и полицай, комaндирован от вътрешността на страната. Изстрелът е произведен от 42-годишния граничен полицай Вълкан Харамблиев от Средец, научи "Хоризонт".


МВР и прокуратурата дадоха специална пресконференция за случая още в 8.00 часа тази сутрин. 
Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая. На мястото на инцидента е командирован наблюдаващият делото прокурор Десислава Трифонова. Постановено е извършване на балистична експертиза. Извършен е втори оглед на мястото, назначена е и съдебно-медицинска експертиза. В хода на разследването са иззети раница, която е била на гърба на починалия, два мобилни телефона и служебно огнестрелно оръжие, от което е липсвал един патрон.

Главен комисар Георги Костов посочи, че засега няма установен български гражданин, който да е помагал на бежанците:

Категорично към момента нямаме задържан български гражданин, но това означава, че нямаме лице, което е с български документи за самоличност, нямаме и лице, което се е самоопределило като български гражданин, значи такава вероятност съществува, някой от тях да се прави на афганистанец, а примерно, да е българин. Има голяма вероятност някой от задържаните да е с познания за релефа.

Веднага след като научи за случая, премиерът Бойко Борисов напусна заседанието на лидерите на Европейския съюз в Брюксел и се отправи към България.

В първи реакции за БНР ръководителите на европейските институции изразиха готовност да помогнат на страната ни. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер научи от въпроса на Националното радио за случилото се на българско-турската граница и обясни:

Вече ми е трудно да коментирам, нещата, които знам, затова ми е невъзможно да коментирам тези, за които не знам. Но ние сме с България.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че преди на напусне срещата, българският министър-председател му е казал за инцидента с мигрантите на границата ни с Турция, и допълни:

За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство – всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване контрола по нашите външни граници.

От началото на миграционната криза в Европа това е първият случай, при който е застрелян човек, прекосил сухопътната външна граница на държава - членка на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: За случая в Средец трябва да се поеме незабавна отговорност

Случаят, при който афганистански имигрант беше застрелян от граничен полицай в района на град Средец през изминалата нощ, не е граничен инцидент, коментира в предаването "Преди всички" Атанас Атанасов – председател на Комисията по вътрешна..

публикувано на 16.10.15 в 07:58
Валентин Попов

Валентин Попов: Ситуации като тази край Средец са ежедневие за граничните полицаи

Граничните полицаи много често изпадат в ситуации като тази край Средец, където беше застрелян имигрант от Афганистан. Това коментира в предаването „Преди всички“ Валентин Попов , граничен полицай и председател на Синдикалната федерация на служителите..

публикувано на 16.10.15 в 08:15

Световните медии отразяват среднощния инцидент с мигранти у нас

"Мигрант е бил застрелян при опит за влизане в България", пише в заглавие агенция Ройтерс, като цитира изявлението на главния секретар на МВР Георги Костов пред БНР. Франс прес също информира подробно за случая. Би Би Си описва накратко събитията,..

публикувано на 16.10.15 в 08:55

Славчо Велков: Убийството на афганистанския имигрант не трябва да се преекспонира

Случаят от тази нощ, при който афганистански имигрант беше застрелян от граничен полицай край град Средец, не бива да се преекспонира, коментира в предаването „Преди всички“ експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков : Това е..

публикувано на 16.10.15 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44