Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Музея на авиацията в Крумово

Реплика на първия български самолет, построен през 1915 година от Асен Йорданов, бе дарен на Авиомузея в Крумово. Моделът е изработен от конструктора Александър Мариносян.
Снимка: БГНЕС

На 16-и октомври 1912 година по време на Първата световна война български самолет осъществява за първи път разузнавателен полет. Това е поводът датата 16-и октомври да бъде призната като Ден на българската авиация.

Музеят на авиацията в Крумово отбелязва празника с ден на отворените врати. А в него има какво да се види:

В инетрвюто на Ирина Недева с директорката на музея ще научите как германският хидроплан Арадо се е озовал в музея и в Българияи защо е толкова ценен експонат.  Лисунов Ли-2, са също интересни с това, че са първите самолети от гражданската авиация след Втората световна война у нас, а моделът е построен по лиценз на Douglas DC-3. Самолетът Ли-2 се реставрира в момента и скоро ще е готов за посещения.

Посетителите на музея за заинтригувани от интересната история на българската авиация, която претърпява два различни модела на обвързване първо с германската, а след това със съветската, като при смяната на едната с другата са засегнати и много от пилотите и техниката.

Разговор с директора на музея Рада Банялиева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44