Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не трябва да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница

| обновено на 16.10.15 в 14:13
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за случилото се снощи близо до българо-турската граница, където беше прострелян афганистански мигрант. В позиция, разпространена от "Дондуков" 2, държавният глава нарича станалото нелеп инцидент. Той отново призовава за единни и бързи общоевропейски мерки за решаване на бежанската криза.

Плевнелиев одобрява бързата реакция на органите на реда, както и започването на независима експертиза, която да оцени действието за случилото се обективно. Държавният глава призовава на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, а търсещите закрила на българска територия да спазват правилата и да не извършват деяния, които противоречат на българското и европейското законодателство. Президентът подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, независимо от държавата и произхода им. Плевнелиев обаче смята, че не трябва да се пренебрегват отговорностите да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на Европа, съгласно ангажиментите на страната ни.

Президентът напомни, че България е сред първите държави в Европа, подложени на засилен миграционен натиск и предприели спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на ЕС. Две години по късно, страната  ни остава една от малкото държави-членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации спрямо търсещите закрила. България продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през страната ни.

Междувременно е започнало разследване на инцидента. Според МВР полицаят Вълкан Хамбарлиев е стрелял във въздуха и куршумът е рикоширал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44