Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Мерджанов: Очевидно начинът, по който се охранява българската граница, не е на нужното ниво

Снимка: БГНЕС

Политическото говорене за инцидента край град Средец вече започна, с изключение на управляващите, защото до този момент не сме чули коментара нито на вътрешния министър, нито на премиера.

Едно е ясно, ситуацията е извънредна. Инцидентът е тежък и всички институции трябва да направят необходимото, за да огласят какво точно се е случило при пълна прозрачност. Надявам се и досъдебното производство да бъде достатъчно обективно. Този случай, за съжаление, ще се следи с много внимание и острота от международната и от европейската общност.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на Вътрешната комисия в НС Атанас Мерджанов. Според него от пресконференцията на главния секретар на МВР не е станало ясно дали на мястото на инцидента изобщо работи интегрираната информационна система.

В момента се намирам в град Средец. В никакъв случай не споделям въпросните патриотарски изблици за възхваляване на героичната постъпка на един или друг служител. Нещата са доста по-тревожни и доста по-дъблбоки, за което ние алармирахме отдавна и настоявахме за свикване на КСНС. Момчетата са преуморени. Очевидно редът и начинът, по който се охранява българската граница, не е на нужното ниво.

Мерджанов нарече съвършено основателен страхът на местните жители, защото подобни инциденти на преминаване на границата са ежечасна реалност. Сериозният въпрос е защо не е възпрепятствано влизането на бежанската група още на границата, изтъкна политикът, и припомни, че Средец е на 30-40 км от нея.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Атанас Мерджанов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44