Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК получи мандат за споразумение с Турция за спиране на миграционните потоци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещата на лидерите Европейската комисия съобщи, че е постигнато споразумение по "план за общо действие" с Турция за спиране на миграционните потоци. За целта ЕК получи мандат от лидерите на държавите - членки за споразумение с Турция за спиране на миграционните потоци.

От Анкара се иска да се справи с трафикантите, да позволи създаването на шест центъра за прием на бежанци на нейна територия, както и съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници.

В замяна Турция е поискала 3 милиарда евро, ранно отпадане на визите и ускоряване на преговорите за членство. Нито едно от тези очаквания обаче категорично не е обещано в текста на заключителния документ от срещата.

Премиерите и президентите обещаха да отделят от бюджетите си в скоро време необходимите суми за два фонда в помощ на бежанците в Сирия и развиващите се държави от Африка.

Лидерите на ЕС, освен това, критикуваха руските въздушни удари срещу умерени сирийски бунтовници и предупредиха за опасност от военна ескалация в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Анкара с различен от Брюксел поглед към бежанската криза

Анкара предупреди европейските си партньори, че фокусът им към решаването на бежанския проблем е погрешен. В турската столица външният министър на страната Феридун Синирлиоглу , цитиран от Ройтерс, подчерта, че съвместният план за действие с Европейския..

публикувано на 16.10.15 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44