Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година над 120 000 души се разболяват от грип в България

| обновено на 20.10.15 в 17:03
Снимка: БГНЕС

Повече от 120 хиляди души се разболяват от грип всяка година в България, предупреди Татяна Червенякова – изпълнителен директор на Инфекциозна болница – София. Според лекарите грипната вълна все още не е дошла в България.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява, висока температура, кашлица, обикновено суха, главоболие, мускулни и ставни болки, тежко физическо неразположение, болки в гърлото и хрема. Повечето хора се възстановяват в рамките на една седмица, без да се налага да потърсят лекарска помощ, което е показателно за това, че броят на заразените е многократно по-голям от официално регистрираните случаи.

Най-сигурният инструмент за превенция на грипа е ваксинацията, категорични са лекарите. Ползите от нея за обществото са, че се създава колективен имунитет, предотвратяват се епидемичните взривове, намалява се общият разход. 

Грипната вълна още не е дошла в България и сега е моментът да се направи ваксинация, смятат специалистите.

Подробности чуйте в репортажа на Александра Михайлова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44