Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзката между българското и хърватското освободително движение разкрива в новата си книга Наум Кайчев

В Централния военен клуб беше представена книгата на Наум Кайчев "Илирия от Варна до Вилах: Хърватското национално възраждане, сърбите и българите". В нея преподавателят в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" разкрива връзките между българското и хърватското освободително движение, представяйки нов прочит на тези исторически процеси.

През 17-и и 18-и век хърватският и българският народ пребивават в различни империи. По-голяма част от хърватите живеят в границите на Хабсбургската монархия и в тази среда успяват да изградят своята национална общност и да постигнат в една или друга степен своите национални цели. Част от този процес е Илирийското движение и Илирийският наднационален идеологически комплекс, който успява да обедини хърватите от разпокъсаните хърватски земи в едно цяло. Тази идеология привлича в илирийската общност и нас българите. 30-те–40-те години на 19-и век в Хърватия е имало огромен интерес към Българското възраждане
, каза пред "Хоризонт" Наум Кайчев.

Той обясни, че по онова време всяка проява на българското се е проследявало с голям интерес в Загреб:

Издаването на първия български вестник "Български орел", списание "Любословие" и на всеки български учебник са се приветствали в централното списание на илирийците. Съществувало е дълбокото разбиране, че между хървати, българи и между всички южни славяни съществува една общност.


Интервюто чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44