Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В редица български общини корпоративният вот измества гражданския

Снимка: БУЛФОТО
В Стара Загора ГЕРБ запазва и разширява влиянието си в местната власт. БСП губи позиции. Вторият си мандат и Живко Тодоров, и Галина Стоянова спечелиха на първи тур. През 2011 година и двамата се явиха на балотаж.

Партията на Борисов увеличава представителството си в общинските съвети. В Стара Загора ГЕРБ ще имат 27 съветници и така, на практика, си осигуряват 4 години спокойствие. Няма да се налага да търсят подкрепа дори от коалиционните си партньори в централната власт, за да прокарат решение.

В Казанлък ГЕРБ повишава с 3% резултата си от предишните местни избори и отново ще бъде с най-голямата група съветници. Втората сила не е БСП, а коалицията "Експерти за Казанлък“. Това е откровено корпоративна листа на собственика на "Арсенал". В интервю преди изборите Галина Стоянова призна,че "Експерти за Казанлък" не са заплаха, а партньори на ГЕРБ.

Гълъбово е също ярък пример как корпоративния вот измества гражданския. Кметът Николай Тонев става начело на общината за четвърти път. Сега го издига политическият съюз "Български демократичен център", в основата на който стои партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки.

В община Павел Баня понятието "обръч от фирми" е заменено с "бизнес братство". Там схемата за овладяване на властта напълно игнорира партийните лица или ги използва като марионетки в театър, наречен "Предизборна кампания". Там следва балотаж между досегашния кмет Станимир Радевски и кандидатът на ДПС Иса Бессолу.

Коментара на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44