Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да хакнеш" референдума за електронното гласуване - срив или тържество на технологиите е това?

Вени Марковски: Няма хакерска атака, която да не може да бъде неутрализирана

Ще намери ли МВР поръчителят на атаката срещу сайтовете на МВнР, МВР, ГРАО и ЦИК?

Вени Марковски
Снимка: личен архив Вени Марковски

Хакерска атака свали сайта на ЦИК в деня на референдума за електронното гласуване. Кой трябва да носи отговорност за политическите последствия от случката е големият въпрос, на който ще чакаме отговор след оповестяването на резултатите от проверката, която прави МВР в момента. Освен сайта на ЦИК, на първия тур на изборите бяха хакнати и сайтовете на самото МВР и на службата ГРАО. "Да хакнеш" референдума за електронното гласуване - срив или тържество на технологиите е това? 

Вени Марковски е председател на Интернет общество - България като едно от ключовите имена първо в българския  интернет, а после и в ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)  - организацията, която отговаря за регистрациите на IP-адресите и на практика се грижи за оперативната стабилност на интернет.

Да се организира такава атака струва пари, това не е случайно. Всеки технически проблем може да се реши. Това каза Вени Марковски в предаването "Хоризонт до обед" по повод свалените български сайтове в изборния ден.

Повечето хора съсредоточиха вниманието си върху референдума и казаха, че това е атака за референдума, а защо да не помислим, че е била атака за местните избори. Тъй като вниманието на всички е насочено към проблеми на ЦИК, междувременно може да се правят най-различни манипулации и фалшификации около изборите, за които може би няма никога да разберем.

Преди години имаше сайтове, в които човек може да влезе и да си поръча кой сайт да бъде свален и преди няколко месеца имаше статия в руските медии за фирма, която се намира в България, която работи по поръчка на клиента и сваля сайтове срещу заплащане. Извършителите не са толкова важни в случая със свалените български сайтове, защото в най-общия случай те изобщо не са подозирали, че компютрите им се използват за такова нещо. Въпросът е дали МВР ще намери кой е поръчителят.

Интервюто с Вени Марковски чуйте в звуковия файл.

Предаването отправи покана за участие към Явор Колев от ГДБОП, но  проверката все още продължава, а преди приключването й, съответно няма данни за оповестяване, беше отговорът от Пресцентъра на МВР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44