Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На вниманието на МОН:

Без часове по философия, етика и логика, бъдещото общество ще е лишено от критично мислене и ще произведе управляеми граждани

С въвеждането на гражданското образование около 400 учители по философия ще останат без работа

Снимка: БГНЕС
Има опасност новият предмет Гражданско образование да "изяде" философията, предупреждават учители и университетски преподаватели.

С намаляването на часовете по философия, в това число и философските дисциплини логика и етика, новият предмет Гражданско образование ще създава хора без критично мислене, които не могат да са добри, а само управляеми граждани. Има опасност новият предмет да се изроди до "идеология", позната практика от най-мрачните времена за българското образование, което преди 1945 е имало доста по-добра традиция в преподаването на предметите от Artes Liberales - корпусът от познание и умения, които именно се смятат за ключови за свободния човек.

Преподаватели по философия са изпратили Отворено писмо до Министерството на образованието и науката заради опасенията си за намаляването на часовете по философия след въвеждането на дисциплината "Гражданско образование". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Атанас Стаматов, който е председател на УС на Института за българска философска култура и университетски преподавател и отговорен редактор на списание "Български философски преглед":

Положително настроени сме към въвеждането на дисциплината "Гражданско образование". Но искаме МОН да обърне внимание и на реакцията, каквато вече имаше от страна на синдикални организации, защото предвиденото намаление на часовете по философия, в полза на часовете по гражданско образование, би коствало около 400 щатни работни места на преподаватели по философия.

Той обясни, че като структура и функция българският опит в областта на гражданското образование трябва да се вземе предвид, и допълни:

Проектът по същество унищожава философското образование, свеждайки го до формално присъствие. За сметка на това въвежда гражданското образование. А добрата българската традиция показва, че гражданското образование трябва да се надстроява като социално-практическа проекция над онова, което в областта на философското образование е било давано на българските ученици, но не и да го замества.

Преподавателят по философия във 9-а ФЕГ Теодора Тодорова се съгласи с мнението на проф. Стаматов и обясни, че наредба №2 от 2000 година оказва, че водеща роля за осъществяване на гражданското образование в училище имат предмети като философия, история и география:

Проблемът е, че в новата програмна рамка, представена от МОН, часовете по гражданско образование са взети от именно от предметен цикъл "Философия". Бяха предвидени философия да се преподава за 144 часа, география – за 162, а история – за 270. Именно от най-малкия хорариум се вземат всички часове за новия предмет. Това е притеснително, защото ще се изгуби възможността да се преподава критично мислене, ценностна система, справяне в критични ситуации. Часовете по философия, най-вероятно, ще станат допълващи. За 1 час седмично не може да се преподава качествено.

Да преподаваш философия и етика в днешната ситуация е трудна работа, каза преподавателят Лилия Желязкова, която работи в Латвия:

В Латвия в по-ранна възраст – от начален курс и прогимназия започва изграждането на гражданската култура. Като това става именно през предмета "Светска етика", който е избираема дисциплина за учениците от 1-4 клас и предмета "Социални знания" за тези от 5-9 клас, където етиката и знанията за обществото взаимно се допълват.

Не водим битка за едни часове, които ни осигуряват хляба, а за смисъла на реформата, която ще се извърши, допълниха участниците в разговора.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44