Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит бе удостоен с орден "Стара планина"

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит беше награден с орден "Стара планина" - първа степен.  В словото си президентът Росен Плевнелиев отбеляза дейността му за благото на миряните:

Негово Светеишество отдава години от живота си на преподавателска работа, която превръща в своя мисия. Истински ерудит, личност с обаяние и несъмнено присъствие, той оставя трайна следа като ректор на Духовната академия и духовен учител на младите.

Това отличие е знак на благодарност от българската държавност за вашето мъдро ръководство на Българската православна църква. В своя забележителен път патриарх Неофит винаги достойно е отстоявал единството на църквата като се е водил от мисълта за благото на миряните.

От своя страна патриарх Неофит наблегна на важността на отличието за Българската православна църква:  
Ние ви уверяваме, че това най високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и Отечеството. В своето патриаршеско служение сме водени от разбирането, че когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото на всеки, комуто е много дадено, много и ще се иска и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44