Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови надежди за онкоболните

Между 4 и 5 пъти по-евтино ще струват изотопите, използвани за диагностициране и лечение на ракови заболявания, ако се произвеждат в страната ни. Това каза в интервю за "Хоризонт" директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доц. Димитър Тонев.

България вече е купила т.нар. ускорител - машината, която произвежда тези изотопи. Осигурено е и необходимото финансиране за първия етап, посочи Димитър Тонев:

Първо голяма част от хората не вярваха, че ние ще купим такава машина, но това вече е факт. Мина фабричните тестове и много успешно ги мина. Второто беше, че няма да има сграда. Аз мисля, че при тази подкрепа на правителството, ние ще имаме сграда. Но сега идва, оказва се най-тежкият проблем - с кадрите. Ние имаме едно голямо прекъсване от 25 години, в което нашите хора са се пръснали по света и сега наново трябва да създаваме кадри и да ги обучаваме.

Очаква се ускорителят да бъде монтиран през 2016-та година, а през 2017-та да започне производство за всички пет скенери в България, включително и за тези, които са на Балканите - Северна Гърция, Македония, Сърбия.

Доц. Тонев каза още, че у нас за първи път може да се развива радиофармация и да се обучават хора в тази област:

България не разполага в момента с изследователски реактор и с изследователски ускорител, за да може да обучава своите кадри, а сме ядрена държава.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44