Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Иванова: Българската администрация е подобрила управлението спрямо одита от миналата година

Снимка: БГНЕС

Европейската сметна палата предупреди в годишния си доклад, че няколко държави-членки изостават в усвояването на средствата от фондовете на Съюза. В оценката на одиторите отново се повдига проблемът с възлагането на обществени поръчки, установен в България и още 8 държави-членки.

Най-голям процент неправомерно изплатени европейски пари като цяло в ЕС се срещат в областите "Икономическо, социално и териториално сближаване" и "Конкурентоспособност". Голяма част от тях се дължат на търговете за обществени поръчки, които не са проведени по правилата. България е сред посочените държави в това отношение. Според българския представител в Сметната палата Илиана Иванова обаче българската администрация е подобрила управлението спрямо одита от миналата година:

Това не означава, че България е най-лошият пример, само 2 грешки са намерени от тези 13 одитирани транзакции, като и двете не са измерими количествено. Но основното каре, което присъства в доклада, е примерът с Полша. Разбира се, е важно да си взимаме поуките от подобни примери и да не ги допускаме в бъдеще.

България е изведена като пример за лоша практика за мярката "Добавяне на стойност към земеделските и горските продукти", защото наличните пари са дадени на всички кандидати, въпреки че не отговарят на изискванията.

Нередностите водят до изоставане, пише още в доклада на институцията, който посочва страната ни сред онези, където темпът на усвояване на фондовете е под средното равнище в ЕС:

Пет държави – Чехия, Испания, Италия, Полша и Румъния – държат над 54 милиарда евро от общо 93 милиарда евро неусвоени бюджетни кредити. Тоест в тези 5 държави е концентрирана най-голямата част от неусвоените средства за целия предишен програмен период. България е малко след средата по процент усвояемост към края на 2014 г. последните цифри, които разглеждаме в нашия доклад.

Европейската сметна палата ще може да даде оценка едва догодина за окончателния размер усвоени пари от България за периода 2007-2015.

Цялото интервю с Илиана Иванова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44