Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва очаква позицията на НАТО по случая със сваления от Турция руски бомбардировач в Сирия

Русия все още не е получила доказателство от турските власти, кое ги е накарало да свалят руския самолет Су-24 над Сирия. Според говорителя на ПутинДмитрий Песков, Русия все още не е получила от Анкара конкретни доказателства за нарушението от руския бомбардировач, който бе свален вчера от Турция в Сирия.

Русия се опира на данните на своите военни анализатори, които са категорични, че турските военновъздушни части са свалили руския самолет в сирийското въздушно пространство, където Москва помага на правителствените части на режима на Башар Асад срещу терористичната групировка "Ислямска държава". 

Руските коментатори смятат че Турция, която е член на НАТО, не би могла да вземе самостоятелно решение да свали руския военен самолет без външна подкрепа. Дмитрий Куликов от "Зиновиевския клуб" заяви: 

Не може страна-член на НАТО да сваля чужд самолет без заповед на Алианса и без това да е съгласувано. Има множество текстове в устава на НАТО в тази посока. Немислимо е президентът на Турция да е изпратил изтребители си и да е дал заповед да бъде унищожен руският самолет при това нарастващо противопоставяне между Русия и НАТО. За това аз мисля, че това е планирана операция и сделката вече е факт.

Междувременно руското външно министерство излезе с препоръка към руснаците да не пътуват за Турция. Ръководителят на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Константин Лихачов дори поиска Русия да замрази отношенията си с Турция.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44