Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Евсеев: Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия

Владимир Евсеев
Снимка: Николай Кръстев

Турция е част от проблема с решаването на кризата в Сирия, смята руския военен анализатор Владимир Евсеев. В интервю за "Хоризонт" той казва още, че Турция подкрепя радикалната групировка "Ан Нусра" и в определен смисъл и "Ислямска държава", която търгува със сина на президента на Турция Билял Ердоган.

С Турция трябва да се търси диалог по отношение на ставащото в Сирия, ако след войната там се премине от президентска към парламентарна република, смята Евсеев.

Според него, ако се промени формата на управление от президентска към парламентарна в следвоенна Сирия нещата по отношение на кюрдите могат да се променят:

В този случай кюрдите ще имат повече възможности. Ще могат да има сериозно присъствие в парламента, където ще имат подкрепата на своите сънародници. Това ще създаде възможност кюрдите да бъдат въвлечени в работата на преходно правителство, но без да се върви към федерализиране на страната, защото подобен ход може да доведе до остър отговор на Турция. Това би  развързало ръцете на Анкара и те могат да влязат през турско-сирийската граница. А няма как да се затвори границата, защото както виждате на картата тя е твърде голяма.  Желателно е да се договорим с Турция. С Турция може да се постигне договор, но за това има две условия. Първото е да се откажете от федерализирането на Сирия и второто е да постигнете успех в една сухопътна операция. Когато Турция види общи действия от страна на Русия, САЩ и Франция и техни успехи срещу ИДИЛ и „Ан Нусра“, която тя подкрепя по същество, тогава нещата биха били други и Анкара ще трябва да коригира политиката си.  Русия трябва да може да работи по две направления в Сирия - военното и мирното, защото едното без другото не работи.  Ще ви го кажа по-просто, ако Русия спре военната операция в Сирия, диалога веднага ще прекъсне. Но ако има относителен дори успех на сирийската армия, то тогава може да се води диалог и нещата да вървят конструктивно. 

Цялото интервю с Владимир Евсеем можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44