Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаран по асирийски

Шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак предлага лесна и интересна рецепта за Никулден

От Рибата до Чая по геополитическите маршрути на света

Снимка: архив
Необичайна среща ви предлагам да чуете сега. Тя започва от Рибата и свършва в Чая, но пътищата, през които стига до там датират от хилядолетия, и се простират по ключовите геополитически маршрути на днешното световно напрежение.

Една малка уличка в този маршрут е улицата "Абу Нуас" в Багдад където са само рибни ресторнтчета. Много от тях от незапомнени времена са изглеждали така - с огън, жива риба, хора насядали по пясъка направо върху кърпите си, въпреки че има столове. 

Абу Нуас -  поет, майстор на трапезната лирика. Живял през 9 век по времето на иракския халифат . Роден в бедно семейство на освободен роб, тоест, поробен жител на завоювана от арабите област, приел исляма, приближен до двора на прославения покровител на поезията, халифа Харун ар-Рашид. Абу Нуас водел лекомислен живот и даже бил въдворяван в тъмницата заради лошото си поведение. Противник на високопарната поезия Абу Нуас създава жанра на неголемите стихотворения, в които се възпявал хедонистския начин на живот, 
Да видиш хората щастливи - това е най-хубавото, сподели шеф-готвачът Фреди Бенямин от Ирак,


Риба шаран по асирийски се приготвя с прясна риба. По-добре е да бъде купена жива. След като се измие шаранът е добре да бъде отворен откъм гърба, да се почисти с гъба и вода и да се подправи със сол. След това се оставя да виси за половин-един час, за да изтекат всички миризми.

В предварително загрята фурна на 200 градуса се поставя рибата с капка зехтин или олио и се подправя с куркума и лимон. Пече се около 50 минути. След като шаранът е придобил светлокафяв цвят се поръсва със сока от лимона и отново се връща във фурната за около 15 минути.

Така приготвена рибата е добре да бъде сервирана със салата от магданоз, домати, зелен лук и един лимон. Може да се поръси и малко къри.

Снимка

Къри или сумак, арабски питки или български хляб - няма значение, казва Фреди и допълва, че почитта към рибата в Ирак идва още от древни времена.

Той обясни, че иракчаните ядат 3-4 пъти риба в седмицата.

Преди да стана християнин съм иракчанин, казва Фреди и допълва колко по-стари са асирийската култура и арамейския език, на който е говорил и Исус Христос. Затова и Фреди на този език говори с децата си.

Асирийците са много и са по целия свят, разбираме от Фреди, който допълва, че е достатъчно един асириец да чуе името на знаменития асирийски владетел от 7 век преди Христа Ашурбанипал, за да знае къде да намери асирийски ресторант, независимо  в коя част от света.

От рибата до чая през кафето на французите, сумака на арабите, куркумата и кърито на индйците, китайските манджи на глобализацията та чак до най-досадния въпрос, на който Фреди има изящен отговор.

Целият репортаж на Ирина Недева от срещата й с Фреди Бенямин можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44