Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди студенти от страната и чужбина празнуват 8 декември в Банско и Пампорово

| обновено на 08.12.15 в 12:02

Около 15 хиляди студенти от България, Гърция, Македония и Румъния се очаква да празнуват в Банско. Първите групи пристигнаха още вчера.

Освен празничната вечеря и нощния купон хотелиерите са осигурили и транспорт до ски съоръженията. От няколко дни основните писти в ски зоната над града работят, има осигурена възможност и за конна езда в близкото село Бачево, известно с конните си бази. Ако студентите решат да удължат своята ваканция, три нощувки се предлагат на цената на две.

В повечето заведения консумацията е свободна, няма куверти, заявиха от бранша.

Полицията в града е взела всички мерки за безопасността на студентите и гарантиране на обществения ред. Три пъти е увеличен броят на патрулиращите екипи в Банско и Добринище. Извършени са предварителни проверки на всички обекти.

В курорта и района има и засилено присъствие на представители от други контролни институции - Българска агенция за безопасност на храните, Национална агенция по приходите, Агенция "Митници" и Комисия за защита на потребителите.

Близо 1000 студенти посрещна родопският курорт Пампорово. Там празникът започна с голям купон през миналата нощ.

Студентите празнуват на 8 декември, когато е денят на Свети Климент Охридски по стар стил на календара. Светецът е считан за покровител на българското висше образование, най-старото ни висше училище носи неговото име.

Още за атмосферата в Пампорово по време на студентския празник чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44