Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Гълъбов: Свидетели сме на процес на деградиране на идеята на РБ

И. Марков: РБ всъщност има единна декларация, но няма единна позиция

Снимка: БГНЕС

Въпреки че от година и половина Реформаторският блок е във властта, петте партии в него продължават да реагират като предизборна коалиция. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ социологът доц. Антоний Гълъбов.

Онова, което е по-важно, е да се опитаме да погледнем през тази ситуация към самия дизайн на РБ. В началото имаше идея и очакване, че тези пет партии ще се опитат да постигнат един нов организационен и политически дизайн. Ще успеят да работят със собствените си избиратели, но да работят добре помежду си. За съжаление, година и половина по-късно трябва да признаем, че това не се случи.

РБ остана в състоянието на предизборна коалиция, в която всяка конкретна ситуация предизвиква напрежение между част от политическите формации.

Според политолога Иво Марков Реформаторският блок не се е развил като политически субект:

Въпросът е защо РБ в крайна сметка прие да бъде част от властта, в която участва? Дали самоцелно заради самата власт, или за да защитава своите принципи? Ако е заради принципите, то в основата на тези принципи седят реформите. Но това, което виждаме като реформи не кореспондира нито с обществените очаквания, нито с тези на част от политическите субекти, които са в РБ.

Според доц. Антоний Гълъбов в декларацията, която трябва да обедини волята на партиите в РБ за това какво трябва да се постигне през първите 6 месеца на годината, продължава да няма ясен отговор на въпроса, как РБ вижда своята роля в управлението. Иво Марков допълни:

Моето усещане е, че всичко се прави заради самата власт и заради участието вътре, но това обикновено е нож с две остриета, защото ще дойде момент, в който реформаторите няма да имат аргументи пред собствения си електорат защо участват във властта, след като са поставени в ситуация, в която трябва да правят серия от компромиси. Това ще има голяма политическа цена за партиите в РБ. 

Според доц. Антоний Гълъбов и Иво Марков предсрочните избори биха били вредни за България.

Относно решението на Реформаторския блок да продължи да участва в управляващата коалиция, Иво Марков заяви:

РБ всъщност има единна декларация, но няма единна позиция. В РБ положението продължава да бъде същото. 

Развитието на ситуацията не е изненадваща, подчерта доц. Гълъбов:

Имаше някаква много крехка надежда, че може да се постигне частично стабилизиране на ситуацията. Ясно е, че амбицията на останалите политически формати в РБ категорично ги държи в това състояние, в което са в момента. Опасявам се, че позицията на ДСБ остава не добре разбрана от общественото внимание и мнение. Така че по същество сме свидетели на процес на деградиране на идеята на РБ.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44