Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът предлага Екатерина Захариева за министър на правосъдието

| обновено на 16.12.15 в 18:22
Снимка: БГНЕС

В петък ще бъде гласувана кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър, каза премиерът Бойко Борисов. Той представи в парламента кандидатурата ѝ пред депутати от АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт:

Аз съм работил с нея. Знам нейния административен опит, знам ѝ характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила. След това поканихме господин Каракачанов от Патриотичния фронт и Борислав Борисов от АБВ, които също декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура. Сега се срещнахме с парламентарните групи на ГЕРБ, реформаторите, Патриотичния фронт, АБВ и отложихме гласуването за министър за петък, за да може госпожа Захариева да се срещне с всички парламентарни групи. 


Екатерина Захариева каза, че в заложените параметри има възможност за реформа:

Защо се нагърбвам? Защото считам, че това е реформа на реформите и без реални стъпки в нея и без успокояване на разговорите по нея и връщане на разговорите на експертно и професионално ниво, нищо няма да се случи, а неслучването на съдебната реформа ще доведе до неслучване на редица други реформи. Едно от нещата, за които винаги се говори тогава, когато искаме по-добър живот, това е усещане за справедливост, а за привличане на инвестиции трябва качествена съдебна власт. Затова приех това, защото считам, че това е изключително важна реформа и защото след разговори днес и сега, когато бях представена на парламентарните групи, получих уверение от всички политически партии, подкрепящи кабинета, че за тях тази реформа е също толкова важна, че ще има реални стъпки, които не остават само на хартия.

Екатерина Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Правосъдният министър в оставка Христо Иванов заяви, че номинираната от премиера за нов министър Екатерина Захариема може да разчита на неговата подкрепа:

Големият въпрос тук обаче е самата тя в какъв обем и за какво ще има политическа подкрепа, а що се отнася до нея, лично аз нямам никакви съмнения, че това е човек, който може и иска, и включително ще бъде поставен в по-добра ситуация. Може би и надявам се да довърши това, което сме започнали. Ключовият въпрос е за какво  ще има тя мандат, политически, докъде ще се простира политическата подкрепа за това, което мисля, че все повече става ясно, че трябва да се случи. Аз по-скоро чета в нейния избор знак, че се осъзнава сериозността на ситуацията и предизвикателствата, пред които сме изправени.

По-рано заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов коментира пред бТВ, че Екатерина Захариева е подходящо предложение за правосъден министър. С него ще се направят опити да се регулират конкуриращите се групи в управлението и да се даде сигнал навън, че промените в Конституцията не са само с комбинативна цел, а в България нещо се прави.

Представители на повечето парламентарно представени сили се въздържат на този етап да коментират кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър.

Първи коментар за "Хоризонт" направиха от партия "Атака". Явор Нотев определи като неудачен изборът на Захариева:

Малко изненадваща е тази кандидатура във времето, в което наблюдаваме състоянието на правосъдната система. Очаквахме по-сериозно отношение към избора на кандидат и съответно на министър. Очакванията ни са за обективна невъзможност тя да вникне в проблемите, които тресат съдебната система в настоящия момент. Все пак, при всички рискове, които крие кандидат, който е кадър на системата, а не човек, който да е без съответния опит, парламентарната група на "Атака" няма да подкрепи тази кандидатура.

Кандидатурата на Захариева не одобри и лидерът на ДСБ Радан Кънев:

В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието. Обикновено, досега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат. За мен това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър. Отново много лоша новина за перспективите пред реформата.

Депутатите от НФСБ, част от ПГ на Патриотичния фронт, ще гласуват "въздържал се" за кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър. Това каза Валери Симеонов:

Не мисля, че това е удачен избор. По-скоро е търсене на баланс. Отново министър-председателят се опитва с всички да бъде добре. Еми няма как да стане. Ако искаш да си вършиш работата, не можеш с всички да бъдеш в добри отношения. В случая е явно желанието да замениш министър от един кръг с човек от същия кръг. Ако се търси смяна, тя трябва да е малко по-радикална. Аз мисля, че има достойни кандидати, даже от средите на Народното събрание. Явно е тук желанието да се угоди на кръга на президента и да няма нови конфликти. Не виждаме сериозна промяна, освен в пола.


От БСП подложиха под съмнение компетентността на Екатерина Захариева като кандидат за нов правосъден министър. Говорителят на социалистите Атанас Мерджанов подчерта, че очакват Захариева да изложи своите идеи за осъществяване на реална политика в съдебната система:

Госпожа Захариева вече на два пъти участва в служебни кабинети и съвсем не мога да споделя някакви бляскави успехи от нейното управленско движение. Тя беше, доколкото си спомням, веднъж и вицепремиер, отговаряше за организацията на изборния процес, но нямам спомени да се е случило нещо изключително. В тази сфера, каквато е правосъдието, трябва много авторитетен, много решителен човек, който да се ползва с авторитет, както сред магистратските среди, така и сред обществото и българските граждани като цяло.

Атанас Мерджанов уточни, че БСП не е поискала среща с номинираната за нов правосъден министър Екатерина Захариева.

От ДПС противоречиво коментираха кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър. Секретарят на парламентарната група на ДПС Четин Казак заяви, че нямат съмнение за професионалните й качества, но като опозиционна група Движението за права и свободи няма да я подкрепи:

Върху плещите на новия министър на правосъдието ще легне много трудната задача да започне и да изпълни с реално съдържание усилията за провеждане и успешно осъществяване на съдебната реформа и естествено като опозиционна политическа сила Движението за права и свободи няма да подкрепи тази кандидатура, не защото имаме някакви съмнения относно експертните или професионални качества на предложената кандидатура, а като знак за това, че наистина трябва да се подходи много отговорно. Този ресор се нуждае наистина от много сериозна компетентност, усърдие и отдаденост.

В звуковия файл може да чуете коментар по темата на Силвия Великова в предаването "Преди всички", както и репортаж на Добромир Видев от Народното събрание за предаването "12+3".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44