Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улрике Луначек: Наградата "Сахаров" се фокусира не само върху хладния разум, но и върху емоциите

На последната си сесия за тази година в Страсбург Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Това е най-високото европейско отличие в областта на човешките права. Тази година наградата е за младия саудитски независим журналист Раиф Бадауи.

Номинацията на Бадауи идва от Зелените в ЕП. Той е в затвора заради своя уебсайт Free Saudi Liberals - „Свободни саудитски либерали" - онлайн платформа за политически и религиозни дискусии. През 2012-а година той е арестуван по обвинения за обида срещу исляма и подведен под отговорност по няколко обвинения, включително вероотстъпничество. През 2013-а година е осъден на седем години лишаване от свобода и на 600 удара с пръчка. През 2014-а година е издадена нова присъда от 10 години лишаване от свобода и 1000 удара с пръчка плюс глоба. Първите 50 удара са изпълнени пред стотици зрители на 9 януари 2015 г.

Освен Райф Бадави финалисти тази година бяха демократичната опозиция във Венецуела и убитият руски политик Борис Немцов.

Заместник-председателят на Европейския парламент Улрике Луначек обясни в интервю за „Хоризонт“, че изборът на Раиф Бадауи като носител на наградата „Сахаров“ не е бил лесен заради различните лобита и противници на номинацията:

Това се случва всеки път. Всяка политическа група предлага кандидати, после се гласува в комисиите и накрая има решение и на председателството. Нормално е всяка група да лобира за своята номинация. Вярно е, че по-специално от Европейската народна партия не бяха особено подкрепящи по отношение на Раиф. Основната причина според мен е тежестта на Саудитска Арабия в геополитиката и също така, защото е основен доставчик на петрол.

Наградата е важен символ на три нива. Саудитска Арабия сериозно нарушава човешките права. Всички религии трябва да се уважават, както трябва да бъде уважаван и допускан също така и атеизмът, а нито едно от тези неща не се случва в Саудитска Арабия, която продължава да се мръщи на темата за толерантността към чуждите религиозни възгледи. Второ, Саудитска Арабия е от големите доставчици на петрол, а световната конференция в Париж още веднъж показа, че трябва да прекъснем зависимостта на човечеството от изкопаеми горива като петрола в името на климата и срещу климатичните промени. Но също така, и в името на човешките права!  Ако бяхме по-малко зависими от петрола и газта, тогава по-смело щяхме да налагаме отстояването на човешките права на страни като Саудитска Арабия или Азербайджан, или Русия. Трето, Саудитска Арабия е страна, която сама се  замеси във военен конфликт. Става дума за Йемен където саудитците бомбардираха даже цивилни.

Цялото интервю с Улрике Луначек можете да проследите в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44