Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горан Благоев: Рождество Христово е второ начало в живота на човечеството

Снимка: БГНЕС

Това е началото на всички начала. След първоначалното сътворение на света, Бог отново сътворява света на Рождество Христово. Рождество Христово е второ начало в живота на човечеството. Това обясни пред „Хоризонт“ водещият на телевизионното предаване „Вяра и общество“ Горан Благоев:

Първите хора са имали предназначението да станат богове по благодат, след грехопадението това предназначение е прекъснато. Затова идва Спасителят, да натрупваме повече и повече благодат, за да станем подобни на Него. Важно е да осъзнаваме какво ни носи този младенец, който се ражда далеч от суетата, шума, удобството и уюта на света.

С Рождество Христово започва голямо духовно преобръщане, поясни Благоев:

Не бива да се молим само за здравето и преуспяването си. Хилядолетия наред светът се моли за мир, но мир няма. Той няма как да се случи, ако в нас го няма духовното преобръщане.

Обучението по вероучение би направило децата по-разбиращи и отворени за истините на света, би им дало морал от друга категория, каза още Горан Благоев относно каузата „обучение по религия в училище“, зад която предаването застава още от създаването си:

В училищата, където се изучава предмет религия, децата са малко по-добри и осъзнати в доброто.

Евангелието не е хронологична, а духовна история. Споровете относно времето на раждането на Христос са част от един доста светски подход към християнската традиция, подчерта журналистът:

Евангелието възвестява не само мисъл за благополучие в този свят, а мисъл за другия свят, за отвъдното, за вечния живот. Оттук идва голямото объркване - ние непрекъснато чакаме да ни се случват чудеса по Коледа, а най-голямото чудо е станало преди две хиляди години…

Покаялият се грешник се кае с мисълта за това, което му предстои, за отвъдното. Докато не осъзнаем това, ще се въртим непрекъснато в ерзаци и хаоси. Все повече ще подменяме раждащия се младенец с образа на онзи червендалест дядо с камбанката и ще си мислим, че доброто става някак от само себе си.

Цялото интервю с Горан Благоев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44