Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: И здравната, и съдебната реформа не могат без политическа подкрепа

Голяма част от предложените и въведените до този момент промени са по-скоро в полза на фиска - те по-малко обръщат внимание на правото на пациента на конфиденциалност на личната информация, както и на качествената и на своевременната медицинска помощ. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Мария Шаркова, която специализира медицинско право в Университета Емори в Атланта по програмата "Фулбрайт", по повод здравния дебат през 2015 година.

И пръстовият отпечатък, и предложението на БЛС, и все по-нарастващата регулация на държавата в сектора здравеопазване е признак на липса на доверие. Администрацията не вярва на болниците, а пациентите не вярват на лекарите, а лекарите не вярват на пациентите - въобще загубена е комуникацията, като това доверие няма да се възстанови, докато не се възстанови диалогът, поясни още Шаркова, според която реформата в здравеопазването ще се състои, след като цяла година беше повтаряна като заклинание.

Мария Шаркова подчерта, че е добре страната ни да приспособи някои добри практики от чуждия опит в сферата на здравето, както и коментира факта, че и
здравната, и съдебната реформа не могат без политическа подкрепа.


Има една съществена разлика между двете реформи – правосъдната беше подготвена много добре от бившия министър, а концепцията беше доста изчистена и цялостна, но не намери необходимата политическа подкрепа, а здравната реформа има един доста фрагментарен и по-неясен вид, като някои новоприети актове вече се оспорват пред Конституционния съд и съответно пред Върховния административен съд, а в това време тази реформа се радва на широка политическа подкрепа, допълни Шаркова.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44