Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2016-та пет апарата за радиохирургия ще функционират в различни болници в страната

Пет апарата за радиохирургия ще функционират в страната през следващата година, като част от машините са готови за почнат работа от началото на 2016-та, а другите – през пролетта.  До момента българите, които се нуждаеха от радиохирургия, се лекуваха в чужбина, като по данни на специалисти става дума за около 1 000 души годишно.

Машините са еднотипни - последен клас ускорители, но със специални приставки за радиохирургия, като това, което ги отличава от останалите работещи в онкологиите в страната, са възможностите им да насочат изключително прецизно лъч с много висока доза радиация в тумора с точност до 2 мм, поясни професор Татяна Хаджиева, председател на гилдията на лъчетерапевтите:

Най-важно е следена на тумора в реално време по време на облъчването – това е истинската радиохирургия.

Всяка от машините в различните болници в България има различни преимущества, но пациентите не бива да се опитват да ги преценяват сами, допълни доктор Румен Лазаров:

Нека да отидат в някои от центровете, да се консултират със специалистите и те ще преценят, защото знаят показанията и възможностите на различните апарати.

На този етап НЗОК не заплаща за радиохирургичните процедури, като клиничната пътека е разписана, а предложенията за цената й започват от 8 000 лева, колкото е и най-ниската й възможна себестойност според специалистите.

Подробности, както и мнението на още специалисти-лекари от няколко болници в страната за различните видове методи, чуйте в репортажа на Надежда Цекулова в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44